Bokstaven Å - Åkersorkar

Bokstaven Å är svår att hitta på pyssel på, under åren har vi gjort sykort med Åsnor, byggt "Ånglok" av allehanda material m.m. men inget av detta har blivit riktigt lyckat.
Den här gången har vi gjort Åkersorkar och det har varit väldigt uppskattat.
 
Kropparna har vi tovat av färgad ull. Att tova är lite svårt och lite tålamodskrävande för 7-åringar med det är också lite meditativt - även de barn som i vanliga fall har svårt att sitta still har i suttit och tovat och tovat och tovat...
 
I ateljen dukade vi fram ull och såpvatten. Barnen valde själva hur stor deras åkersork skulle bli och i vilken färg (grått var inte så poppis, de flesta blev gula, gröna eller rosa, några blev blåa eller lila).
Lite slabbigt blir det alltid när barn tovar, såpvattnet har en förmåga att hamna lite överallt - men det är lätt att torka bort...
 
 
När åkersorken är färdigfiltad måste den torka, det tar minst ett dygn. sedan är det dags att sy på svans mm.m.
Vi har tittat på bilder av åkersorkar tillsammans och sett att öronen är rundade och svansen ganska lång.
 
På bilden syns åkersorkar mer eller mindre färdiga.
Svansarna är gjorda av "läderremmar" som vi normalt sett har till halsband, Ögonen och nosen är små glaspärlor och öronen är i filt. Allt har barnen sytt på själva. Några sydde också på en broschnål.
 
(Filt är ett tyg bra tyg när man pysslar med barn, särskilt när det ska vara små bitar, eftersom det är lätt att sy i och inte fransar upp sig (och därför inte behöver fållas).)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback