Barntröja i bomull

På stickorna just nu har jag en barntröja av bomullsgarn, 3 trådar av olika bomullsgarnsrester - oblekt, grå och ljusblå. Flera gånger har jag repat upp innan jag bestämt mig för hur den ska bli.
Ibland har jag svårt att bestämma mig för hur tätt jag vill sticka. För smala stickor gör att det blir stelt, för tjocka stickor gör att det blir för glest. Kan ibland ta några försök innan jag bestämt mig för vad som är lagom.

Gladiatorerna

På fritids har vi som tradition att ordna Gladiatorerna åt barnen på loven, så det gjorde vi så klart även detta lov.
Några av oss vuxna följer barnen, alla andra vuxna klär ut sig till Gladiatorer och utmanar barnen. Inte så svårt att ordna, men sååå kul! Tycker både vi vuxna och barnen.

Kylskåpspoesi blir läs- och skrivträning

Kommer ni ihåg när det var populärt med kylskåpspoesi? Det var ganska länge sen men jag hittade det här hemma när jag letade efter nåt annat.
Tillsammans med en magnettavla blev det utmärkt läs- och skrivträning. Barnen tycker det är jättekul!

Årets "tomte" - ett flockdjur

Årets tomtar är klara. Lite annorlunda i år men vill inte visa ännu. Kommer bilder och mönster senare.
Allt virkat av bomullsgarn. Älskar jul!

Bokstaven N - Nalle-klippdocka

I år har vi haft lite svårt att hitta på vad vi ska göra på bokstaven N. Gruppen vi har just nu är - jag vet inte riktigt hur jag ska formulera det här, men de är lite ovilliga att att lockas att göra saker. De är väldigt entusiastiska inför allt vi presenterar men sen blir det liksom ingenting gjort. Vi har verkligen fått tänka till och erbjuda många olika saker att göra ...
På bokstaven N har jag ritat en klippdocka och lite kläder, det är givetvis en Nalle. Och ganska otippat är det en hit! Speciellt bland de barn som i vanliga fall hellre väljer andra aktiviteter än pyssel. Kul!

Mycket på gång...

... just nu både handarbetsmässigt och annat. På stickorna just nu har jag en bomullskofta - att jag älskar bomullsgarn har väl framgått vid det här laget.
En tråd oblekt och en tråd lite tunnare brunt ger en fin melerad effekt tycker jag. Går långsamt, har många saker på gång och har svårt att ägna mig åt ETT projekt. Gör lite här och lite där i stället och ingenting verkar bli klart just nu.

Bokstavsstenar

På förskoleklassens fritids har de bokstavsstenar. Vanlig stenar, ganska flata, olika former med alfabetet målat på (både gemener och versaler). Barnen gillar de skarpt och leker mycket med dem.
Barnen sorterar gemener och versaler, skriver sina namn, lägger alfabetet och provar att skriva. Så enkelt och så roligt!

En till ny bok

När jag beställde hem "Sagornas Stickbok" beställde jag ytterligare en bok:
"30 tofflor" av Arne & Carlos. Älskade deras bok om julkulor så den här boken var ett måste för mig.
 
 
Och den är fantastisk, blir så inspirerad att jag vill strunta i alla mina pågående projekt och bara göra tofflor.
Rekommenderas!

Ny bok om stickning

På många bloggar har jag läst om boken "Sagornas Stickbok" och tänkt att den kan inte vara så fantastisk som alla säger.
 
 
Men nu har jag köpt den och måste säga att den är verkligen så fantastisk som alla säger.
Bra mönster, härlgia berättelser och underbara illustrationer.
Rekommenderas varmt.

Bokstaven L - Ritlek

En av lekarna vi introducerat under Lekveckan är en ritlek. Ni har säkert lekt den allihop.
En figur ritas tillsammans - alla ritar ett huvud, vik ochh skicka vidare, alla ritar en överkropp, vik och skicka vidare, osv.
 
 
Barnen älskar det! Alla fina, tokiga, roliga teckningar sparar vi i en pärm som de mer än gärna sitter och bläddrar i senare.

Bokstaven L - Lekvecka

Nu när vi jobbat med bokstaven L har vi haft Lekvecka. Vi upplever att många av barnen lätt fastnar i sina "gamla vanliga" aktiviteter. Därför har vi ordnar Lekvecka där vi plockat bort allt ritmaterial under större delen av eftermiddagen. I stället har vi lärt barnen massor av nya lekar, både ute och inne.
 
 
Ute har vi till exempel använt oss av en vaxduk som vi sommartid har på borden i trädgården. På baksidan har vi med whiteboardpenna ritat en curlingbana - det var en vinter när vi skulle ha vinter-OS med saknade snö och is.
Nu tog vi i stället fram jongleringsbollar, de är lätta att hålla i och kasta och stannar bättre än t.ex. tennisbollar.
 

Vissa teckningar är finare än andra

Barnen på jobbet älskar tuschpennor. Själv tycker jag att tuschpennor är ganska trist, föredrar färgpennor, kritor, vattenfärger m.m.
 
 
Men vissa teckningar älskar jag ändå!

Bokstaven L - Lek med Lera igen

 Leker med Lera gör vi nästan varje år när vi har bokstaven L. Det är verkligen en favorit bland barnen, faktiskt särskilt uppskattat av de barn som annars har svårt att sitta still.
 
 
Nästa gång tror jag att jag ska prova att ha glitter i play-do-leran. Borde väl funka?!
 
Vi har också fått ett nytt ord på fritids. Ett av barnen som inte har svenska som modersmål kunde inte ordet för kavel och kallade det därför för en rulling. Jag tycker det är ett fantastiskt bra ord.

Bokstaven S som i Snöhbord

Vi har börjat med "Veckans Fylla-i-bilder" på jobbet. Barnen gillar att färglägg, vi vuxna är inte lika förtjusta. Det som är bra är att barnen tränar penngrepp och noggrannhet och det främjar skrivinlärningen.
Därför har vi infört veckans fylla-i-bilder. Vi kopierar bara ett fåtal och är de slut är de slut. Alltid knutna till veckkans bokstav.
 
 
När vi jobbade med S hade vi till exempel Snowboard-bilder. Älskar att följa barnens läs- och skrivutveckling!

Hästen är ett flockdjur

Och en hel flock håller det på att bli...
 
 
Håller på med nåt särskilt. Mönster och mer bilder kommer snart.

Bokstaven R - Rymdraketer

Många barn i gruppen vi har nu behöver träna på att klippa så vi bestämde oss för att göra Rymdraketer.
Färdig mall som färgläggs och klipps ut. Jag gillar egentligen inte färdiga mallar men ska vi träna på att klippa är det bra.
 
Barnen tycker i alla fall att det är kul och nu har vi massor av raketer som flyger runt på fritids. Som ni ser har de skapat fritt runt sina raketer.

Nytt måttband

Jag har köpt ett nytt måttband. Hittade det i en hästsportaffär, oklart varför de sålde det men jag är glad att jag hittade det.
 
 
Det är som en böjlig tjock linjal som håller formen du böjt den till. Perfekt att forma runt t.ex. ärmhål och rita av på tyg eller mönster. Måttband också med centimeter på ena sidan och tum på den andra. 
Sambon är sällan intresserad av mina "verktyg" men den här... han tänker att han ska ha den när han ska skära ut former ur kakelplattor, tapeter, brädor osv.
Kankse får han låna den....

Bokstaven R - Rulla i rör igen

Ibland hittar vi inte på nya saker, det blir i stället en favorit i repris. Ibland beror det på att det är en "svår" bokstav så att vi helt enkelt har svårt att hitta på nya saker. Ibland beror det på att barnen sett oss göra någonting under förra läsåret som de är sugna att prova på.
 
 
Rulla i rör är en sån sak som barnen sett oss göra och en del var med oss och provade förra året.
Tänk att några gamla papprör och tennisbollar kan vara så roligt!