Tema "Världens Barn" - Dockor

Mitt i bokstavsarbetet i höstas hade vi en veckas temaarbete kring temat "Världens Barn", det har vi varje år och det blir bättre och bättre för varje år.
I skolarbetet jobbar de med det på många sätt, bland annat har barnen fått prova hur tungt det är att bära vatten som många barn i världen gör varje dag.
Orättvisespelet har också varit roligt och lärorikt, barnen har fått snurra på ett hjul för att se vilket land de "föds" i. Sedan har alla barnen ätit "lunch", några få fick chips och godis, de flesta fick lite ris och några fick ingenting alls (givetvis var serverades skollunch som vanligt!).
 
På fritids den veckan har vi i möjligaste mån undvikit färdiga leksaker och lekt med sånt som barn i världen kan göra själva - vi har till exempel tillverkat egna dockor av vedträn, färg och tyg. Barnen (både flickor och pojkar) har med stor entuasiasm skapat egna dockor som de sedan lekt med - de kallar dockorna för sina "fattigdockor".
 
 
Fattigdockorna sitter fint i vår besöksfåtölj och har det bra.
 
 
Jag är särskilt förtjust i den med röda kläder som har "verktyg" med sig för att kunna skaffa mat om hen hittar någon.

Sprejat linne

Yngsta dottern fick för sig att vi skule spreja motiv på ett linne, vet inte var hon sett det men det var förmodligen på nätet någonstans.
Jag tackar aldrig nej till ett pysselprojekt så vi satte igång!
 
Vi hällde textilfärg i en liten sprejflaska (ni vet en sån där liten man köper på typ H&M för att ha när man reser) och spädde med liten vatten för få färgen tunnare så att den gick att spreja.
Maskeringstejp användes för att göra motivet, lite pilligt men inte särskilt svårt - sen sprejade vi.
 
 
Det var lite klumpar i färgen, vi skulle ha blandat bättre - eller inte, för det blev en rätt häftig effekt.
På bilden ser det ut som om vi snålat när vi sprejade men när all färg torkat och vi tog bort tejpen blev det riktigt bra.
 
 
Dottern blev mycket nöjd och jag med. Nu letar vi efter fler saker att spreja, det var verkligen enkelt och roligt.
Jag funderar på hur man skulle kunna kombinera detta med broderi - vi får se om jag kommer på något roligt projekt...
 
(Jag har efter detta fixerat färgen med strykjärnet enligt instruktioner på färgen)
 

Bokstaven Å - Åkersorkar

Bokstaven Å är svår att hitta på pyssel på, under åren har vi gjort sykort med Åsnor, byggt "Ånglok" av allehanda material m.m. men inget av detta har blivit riktigt lyckat.
Den här gången har vi gjort Åkersorkar och det har varit väldigt uppskattat.
 
Kropparna har vi tovat av färgad ull. Att tova är lite svårt och lite tålamodskrävande för 7-åringar med det är också lite meditativt - även de barn som i vanliga fall har svårt att sitta still har i suttit och tovat och tovat och tovat...
 
I ateljen dukade vi fram ull och såpvatten. Barnen valde själva hur stor deras åkersork skulle bli och i vilken färg (grått var inte så poppis, de flesta blev gula, gröna eller rosa, några blev blåa eller lila).
Lite slabbigt blir det alltid när barn tovar, såpvattnet har en förmåga att hamna lite överallt - men det är lätt att torka bort...
 
 
När åkersorken är färdigfiltad måste den torka, det tar minst ett dygn. sedan är det dags att sy på svans mm.m.
Vi har tittat på bilder av åkersorkar tillsammans och sett att öronen är rundade och svansen ganska lång.
 
På bilden syns åkersorkar mer eller mindre färdiga.
Svansarna är gjorda av "läderremmar" som vi normalt sett har till halsband, Ögonen och nosen är små glaspärlor och öronen är i filt. Allt har barnen sytt på själva. Några sydde också på en broschnål.
 
(Filt är ett tyg bra tyg när man pysslar med barn, särskilt när det ska vara små bitar, eftersom det är lätt att sy i och inte fransar upp sig (och därför inte behöver fållas).)
 

Mössa med hjärta

Om ni läste mitt inlägg om UFOn vet ni att jag vill ha en ny mössa, men att det inte verkar bli någon.
Så fick jag för mig att jag skulle sy en mössa i stället, det har jag aldrig gjort förut så jag kände att jag måste prova lite först.
Letade fram ett härligt mjuk trikå med sammets-manchester-känsla - färgen var inte riktigt min så jag kompletterade med lite knallrosa velour.
Mätte min nuvarande stallmössa (den enda köpemössan jag använder, köpt på rea för 5 kr) för att få ett hum om måtten, Gjorde mössan så stor som tyget tillät och började sy.
 
Först applicerad jag ett hjärta fram på tyget jag klippt till (46 x 57 cm).
Sydde ihop tyget till en tub och sydde toppen lite rundad - räta mot räta. Och rundade av halva andra sidan.
Vände ut rätsidan och rundade till sista biten.
"Vek ihop" till en mössa.
 
 
Jag är mycket nöjd med hur mössan blev, den var enkel och rolig att sy.
Tyvärr är den alldeles för liten för mig, för döttrarna också - jag får hitta någon annan som behöver en mössa.
 
Får fundera vidare hur jag ska ordna en ny mössa till mig själv, de trikåtyger jag har hemma är antingen helt fel eller för små bitar.
Hittade däremot massa roliga tyger att sy barnkläder av, undrar vad jag ska hitta på...

Halskrage med blixtlås - Mönster

Äntligen lite stickat här på bloggen, på sista tiden har det mest varit syprojekt.
Igår kväll sydde jag på blixtlåset på halskragen så att den blev helt färdig. Äldsta dottern hade ju önskat sig en halskrage med blixtlås.
Själva stickningen gick fort på stora stickor, men att hitta ett bra blixtlås tog tid. Till slut fick det bli ett lila blixtlås från gömmorna (grovt i plast, delbart).
 
 
Jag har stickat mosstickning med ett slätt varv emellan, tycker att det ger lite lagom med struktur.
Har sytt i blixtlåset med 3-stegs-sicksack, det bästa tycker jag när man syr i stickat, känns tryggast att det fäster på många ställen i garnet.
 
 
Halskrage med blixtlås
Stickat i dubbelt garn (en tråd Drops Alpaca, en tråd Baby-Ull från Gjestal), totalt ca 150 g garn
Masktäthet: 15 m på stickor nr 8 = 10 cm
 
Lägg upp 53 m och sticka 1 v aviga innanför 1 kantm (= rät) i var sida.
Sticka ytterligare 2 varv slätstickning.
Börja nu att sticka en rätstickad kant på 6 m i var sida och sticka mönster innanför dessa maskor.
 
Varv 1 (från avigan): 6 kantm, 1a, *1r, 1a*, upprepa *-* tills 7 m återstår, 1a, 6 kantm.
Varv 2: Alla m räta
Varv 3: 6 kantm, 1a *1a, 1r*, upprepa *-* tills 7 m återstår, 1a, 6 kantm.
Varv 4: Alla m räta
 
Upprepa dessa 4 v tills arbetet mäter 70 cm (eller någon annan längd om du tycker det passar bättre).
Sticka 3 v slätstickning, maska av alla m.
Fäst alla trådar och sy i ett blixtlås.
Klart!
 
 
 
 

Utklädningskläder - Fjäril

Barn som gillar prinsessor gillar oftast fjärilar, så vi gjorde även en fjärilsdräkt.
 
 
Klänningen är en enkel tunika i rosa bomullstyg med blommönstrad tyll utanpå - allt från gömmorna.
 
 
Tryckknappsremsa (heter det så?) på båda axlarna så att den ska gå så lätt som möjligt att ta av och på.
 
 
En gammal gardin från Ikea i ett tunt blå-lila tyg fick bli vingar. Klippte ut stora vingar som jag sicksackade runt om och rynkade ihop så mycket som möjligt innan jag sydde fast dem på  en bit tryckknappsremsa så att de går att fästa i ryggen.
 
 
I de övre vingspetsarna och ungefär mitt på överkanten satte jag öglor av resårband som ska träs på armarna så att fjärilen kan fladdra med vingarna. 
Klart!

Finns UFOn på riktigt?

I handarbetsvärlden pratar man om UFOn = UnFinished Objects.
Alltså projekt som inte är färdiga, utan för en undanskymd tillvaro längst bak i ett skåp tills handarbetaren behagar färdigställa projektet.
 
Finns UFOn på riktigt? Nej inte i min värld.
 
Om en idé jag har inte blir som jag tänkt ligger det inte och väntar på att bli färdigt. Istället repar jag upp och börjar om. Kanske inte direkt, men jag börjar om någon annan gång.
Så har det gått med mitt stickprojekt att sticka en mössa till mig själv. Jag började sticka i det härliga och diskret rosa alpackagarnet jag köpte i vintras, men en bit in i stickningen var jag inte nöjd, Det var för tunt och för fel.
 
Repade upp och började om med dubbelt garn och tjockare stickor. Varför gjorde jag det? Jag gillar ju inte ens att sticka med för tjocka stickor...
Blev ännu mindre nöjd - repade upp igen....
 
Gjorde en provlapp med en tråd alpacka och en tråd vitt tunt akrylgarn. Ännu värre. Diskret färg är inte jag och mössan vill sig helt enkelt inte.
Repade upp igen....
 
Och nu ligger garnet snyggt upplindat längst bak i skåpet och väntar på att bli någonting annat. Det är inte ett UFO utan en del av mitt garnlager - det är faktiskt en helt annan sak!
 
Så nej det finns inga UFOn här hemma hos mig - möjligen finns de där ute i rymden, men jag har inte sett något ännu...

Bokstaven V

Jag har varit lite dålig på att ta bilder på jobbet, det är svårt att ta bra bilder på det vi pysslar med utan att visa barnen, men det blir bättre och bättre ju mer jag övar.
Men jag har tyvärr inga bilder från när vi jobbade med V - lite tråkigt eftersom vi höll på med handarbete, vi Virkade och Vävde.
Vi har många vävramar som vi använde och vi vävde med både garn och med tygtrasor. Väva tycker de flesta barn är roligt och de klarar det lätt själva om vi sätter dit varpen.
Virka är svårare, vi använde grova virknålar och tjockt garn, men det är svårt för de flesta. Jag beundrar barnen ihärdighet och vilja att lära, de ger sig inte i första taget!
 
Dessutom Visslade vi, det var inte så många av barnen som kunde det i början av veckan men vi tränade och tränade. På fredagen fick de som ville Vissla i samlingen.
 
Nästa bokstav vi jobbade med var Å - och det har jag bilder från. Kommer snart...

Utklädningskläder - Prinsessa

Mina flickor är väldigt olika till sättet och det är bara en av dem som haft en "prinsess-period" när hon var liten - men hon hade det ordentligt...
Ett tag lyssnade hon inte på mig om jag inte hade krona på mig, alla vet ju att prinsessor bara lyssnar på drottningen!
 
Därför tycker jag att det är roligt att lilla kusinen A är en riktig prinsess-tjej och när vi sydde kläder att klä ut sig i var det givet att en riktigt härlig prinsessklänning skulle ingå.
 
 
Mönstret är från ett gammalt nummer av "Allt om Handarbete" som jag ändrat lite i och allt tyg är från gömmorna: livet är i rosa sammet, fodrat med rosa fodertyg och stora volanger på ärmarna. Pyntat med tjusiga sidenband och några mörkrosa tygrosor.
 
 
Stor rosa kjol som är bra att snurra i och är längre bak så att det blir ett släp.
 
 
Riktigt fina prinsessor har naturligtvis slöja också. Jag har sytt en ganska smal kanal längst upp på ett spetstyg och trätt på det på ett diadem. Sen tog jag fram limpistolen och fäste i varje ända samt limmade på 3 vackra rosor längst upp.
Klart! 

Jag stickar faktiskt också...

Senaste tiden skulle när man kollar här på bloggen skulle man kunna tro att jag inte stickat alls - men så är det naturligtvis inte!
Har flera projekt på gång, har bara inte kommit så långt att jag kan visa något just nu:
Halskrage - håller på med en halskrage som äldsta dottern beställt. Mönster och bilder kommer så fort den är klar!
Mössa - håller faktiskt på med en mössa till mig själv. Det är sällan jag gör saker till mig själv, men nu är jag trött på min vita mössa så det behövs en ny. Mönster och bilder kommer så fort den är klar!
Tunika - den är faktiskt klar, men det ska bli en present så jag vill inte visa den ännu, men mönster och bilder kommer så småningom.
Klänning med hästar - är i det närmaste klar, klänningen är färdigstickad, hästarna färdigvirkade, måste bara fundera ut hur jag ska sätta ihop allting...
Kofta - färdigstickad men inte färdigmonterad ännu. Den är också en present så jag vill inte visa den ännu, men mönster och bilder kommer så småningom.
 
Tror det var allt... men jag har också några idéer jag går och funderar över, kanske startar jag upp ett nytt projekt snart!

Utklädningskläder - Afrikansk dräkt - del 2

Ibland förvånar jag mig själv, jag hittade lite backup-filer från förra datorn!
Där fanns bl.a. bilder på fler "outfits" som vi sydde och gav bort, så här kommer nu bilder på den afrikanska dräkten.
 
 
Afrikanska dräkter brukar vara så oerhört vackra, jag drömmer om att någon gång sy något i ett äkta kente-tyg. "Min" dräkt är ju inte ens i närheten, men lite guldband tyckte jag det skulle vara.

 
Tyget har en vacker smal bård som stadkant, så det blev snyggast (och enklast) att ha den som nederkant.
 
 
Vi matchade med en fantastisk "hatt" vi hittade på kyrkans second hand.
Klart!

Bokstaven S - Såpbubblor

Vi försöker att alltid ha flera aktiviteter på veckans bokstav - så när vi gjorde Sarkofager blåste vi även Såpbubblor.
Det har jag skrivit om tidigare men nu har jag en bild också. De största bubblorna har täckt nästan hela brickan så den här är ganska liten.
 
 
Här använder barnen sugrör, men det går att använda allt möjligt. Roligast har barnen tyckt det varit att göra egna av piprensare.
 

Utklädningskläder - Afrikansk dräkt

Tyvärr har jag inte bilder på allt vi sydde till kusinerna att klä ut sig i, några bilder försvann när en av datorerna här hemma dog.
Men jag kan visa tyget (färgerna blir inte riktigt rätt här, den gröna bakgrunden är en mörk skogsgrön):
 
Det här tyget har jag haft i gömmorna ganska länge, minns inte varifrån det kommer - men det var självklart att det skulle bli en afrikansk dräkt.
Jag sydde en stor, vid tunika med långa, vida ärmar. Kan säkert användas både till en hövding och en kvinna - eller kanske något helt annat.

Dags att gå i ide?

Min kära kollega N fyller 65 i höst och kommer att gå i pension - tråkigt tycker jag som kommer att sakna henne jättemycket.
Barnen på jobbet tycker också att det är tråkigt och har nog lite svårt att förstå det. Vi fick höra följande kommentar för ett tag sedan:
"Tänk, när vi går i 2:an fyller du 65 år. Då är det dags för dig att gå i ide!"
 

Höpåsar - igen...

Minns ni att jag gav bort höpåsar i julklapp?
(Om inte så läs om det HÄR)
 
 
Roligt att se att de används!

Utklädningskläder - Dinosaurie

Alla barn nu för tiden verkar gå igenom "dinosaurie-åldern", så när vi hittade en stor bit trikåtyg i en äckligt grön färg (och dessutom med mönster!) var det helt givet att det skulle bli en dinosauriedräkt.
 
 
Jag använde ett mönster till en joggingdress med byxor och huvtröja.
Först sydde jag långa sicksackremsor i dubbelvikt svart fleece som jag sydde in i yttersömmarna på byxorna.
 
 
När jag sydde tröjan gjorde jag en söm mitt på ärmarna där jag sydde i de svarta taggarna. Mitt på ryggen gjorde jag också en söm så att taggarna kunde löpa längs hela ryggen och upp på huvan.
 
 
Nästa steg var en lång, tjock svans med svarta taggar längs hela. Fylld med vadd och med tryckknappar längst upp (och längst ner på tröjan) så att den går att ta av om man vill.
 
 
Till sist måste ju en dinosaurie ha klor! Köpte ett par billiga fingervantar i den äckligaste gröna färg jag kunde hitta och sydde på klor i svart fleece (trekanterna som blev över när de klipptes bort från taggarna).
Klart!
 

Utklädningskläder - Panter

Små stuvbitar kan också bli till dräkter. Jag hade några små bitar av trikå med djurmönster, faktiskt var det både "prickigt" och "randigt" - med lite "ormskinn".
Perfekt att klä ut sig i, kan ju blir nästan vilket djur som helst!
 
 
Jag har använt stuvbitarna i djurtyget, svart trikå och ett mönster till en t-shirt. Svansen är gjord av svart fleecetyg, ett långt rör fyllt med vadd - påsytt längst ner på bakstycket.
 
 
Huvan är sydd efter samma mönster som riddarhuvan med öron som tillägg. Öronen är halvcirklar som jag vikt och sytt på upp på huvudet.
 
 
Så här blev "pantern" när det var klart!
Minst nöjd med outfiten var kusinernas mamma eftersom finkläderna åkte av och kusinen tillbringade stora delar av julafton som en panter...

Utklädningskläder - Sjöjungfru

När vi hittade ett par väldigt stora omlottbyxor i ett häftigt tyg visste vi genast vad det skulle bli - en sjöjungfrudräkt!
 
 
Jag har sytt det som en vid långkjol, så stor och lång som tyget tillät. Resårlinning uppe och nere (eftersom man måste kunna gå också). Två fenor längst ner, sydda som påsar i form av löv, i med lite vadd och quilta.
 
 
Överdelen är sydd i så hudfärgat tyg som gömmorna tillät - det ska ju se ut som om "snäckorna" är det enda sjöjungfrun har på sig. Tyget är lite stretchigt och jag använde mönstret till ett linne. Applicerade två lila snäckor av lila bomullstyg så att det skulle se ut som Ariels snäck-bh.
 
 
Så här fin blev sjöjungfrun!

Utklädningskläder - Riddare

När jag skrev inlägget om senaste tygfyndet kom jag att tänka på julklappen vi sydde till småkusinerna julen 2011 - nämligen en hel rad utklädningskläder.
Vi hade fantastiskt roligt när vi hittade på vad vi skulle sy och när vi letade fram material. Mycket hade jag i gömmorna redan, annat inhandlade vi på Kyrkans 2nd Hand, något enstaka tillbehör köpte vi på tygaffärn.
 
En av de första jag sydde var en riddar-oufit.
 
 
Jag använde ett mönster till en "vanlig tröja" och sydde bara fram- och bakstycke några storlekar för stort i ett stadigt linnetyg från gömmorna. Flikade nederkanten och dekorerade med silverband.
En riddare måste naturligtvis ha ett vapen också. Bakgrunden är stuvbitar av ylletyger, svärdet sytt i ett härligt silvertyg från gömmorna.
 
 
Huvan är sydd i samma silvertyg som svärdet på vapnet, tyget är lite stretchigt och mönstret är till en skidhuva.
 
 
Så här snygg blir riddaren. För en hel outfit bör den naturligtvis kompletteras med lite andra saker - om jag känner kusinerna rätt kommer den att kombineras med tyllkjol, högklackat, halsband och kanske ett svärd!

Nytt tygfynd

Jag älskar Kyrkans 2nd hand, inte nog med att det är ett trevligt lördagsnöje att gå dit med döttrarna - jag fyndar nästan alltid!
 
 
Biten är inte så stor, men tyget är fantastiskt! Helt klart syntet för det är blått, blankt glittertyg med svarta sammetsfläckar. Undrar vad det ska bli...
Kommer att tänka på alla utklädningskläderna vi sydde till småkusinerna till förra julen - kanske blir det något sånt...

Kramsnö är kul

I veckan har det töat mycket här hos oss, lite trist att snön försvinner men det går ju att göra mycket roligt av kramsnö.
Lägg till lite vattenfärger så blir det superkul!
 

Tröja till Sture

Träffade världens sötaste Sture häromdagen - och då fick han en tröja jag stickat.
Har använt mig av ett mönster från Pickles som heter Oslo-anorakken. Mönstret finns på norska och engelska, norska är förvånansvärt lätt att förstå efter att ha läst mönstret några gånger.
 
 
Pickles har stickat sin med tjockare garn men jag har använt tunt yllegarn från gömmorna. Deras stickfasthet är 14 m = 10 cm och jag hade 28 m = 10 cm så jag kunde bara dubbla antalet maskor.
 
 
Mönstret var roligt och enkelt att sticka, Nästan inget att sy efteråt vilket jag gillar!
 
 
Den rundade nederkanten på bakstycket var lätt att få till med förkortade varv.
Tror jag ska sticka en till...
 
 
 
 

Monster-kudde

Snart fyller en liten kille vi känner år och äldsta dottern ska på hans 1-års kalas.
Hon ville göra något själv till honom och inspirerade av några kuddar jag sytt till småkusinerna för ett par år sedan satte vi igång.
Tanken var att det ska funka som kudde och gosedjur, och vara lagom lätt för en 1-åring att dra med sig.
Alltså kunde kudden inte vara för stor och armar & ben behövde vara ganska smala så att en liten hand lätt kan hålla i dom.
 
 
Vi jobbade mest i fleece, dels för att vi hade det hemma, dels för att det är gosigt, men mest för att det är så lättjobbat.
Först en tunga, konturen sicksackade vi och sedan klippte vi rent.
 
 
Tänder är klippta i vit fleece och här har vi nålat fast dom på "kroppen" med tungan under. Allt sicksackades på plats med sömmen en bit innanför. Kanterna klipptes rent efteråt.
"Kroppen" är en bit lurvigt tyg, ca 38 x 65 cm.
 
 
Ögonen gjordes även dom av vit fleece, med påsydda "irisar" av grönt bomullstyg. Pupillerna ritade vi dit med textilpenna.
Armarna och benen är gjorda av orange fleece som vi sytt tuber av och stoppat med vadd. Armar och ben läggs mot sidosömmarna på rätsidan och vänds inåt. Vik över kroppen så den kommer räta mot räta och sy sidsömmarna.
Kom ihåg att lämna en öppning så att du kan vända på kudden, vi lämnade öppet mellan benen.
 
 
Vänd rätt, fyll med vadd och sy igen öppningen.
Färdig att flytta hem till en ny kompis!