Gammal skåpmat?

Jag har ju funderat på om jag ska börja städa mitt "lager" eller om jag ska skapa mycket så att det töms.
Nu har jag bestämt mig för att göra lite mitt emellan och har börjat med att städa ut allt som faktiskt är klart.
Var jag ska lägga detta är ännu så länge oklart, det visar sig att jag har ganska mycket....
Kommer att presenteras här på bloggen inom en snar framtid!
 
Först ut är en virkad bebisfilt:
 
 
Mormorsrutor virkade av restgarner i ullblandning. Virkad kant av fastmaskor.
Finns massor av bra sidor på nätet som visar hur man gör momorsrutor, jag gillar VirkPias sida.
 

Tvätt - Ett evighetspyssel...

Snart stänger fritids för sommaren och vi håller på att städa och fixa så att allt ska vara klart till augusti när vi öppnar igen och ska välkomna alla "nya" barn.
Idag har jag tvättat plus-plus och Lego, det går ganska fort när man än van. Det som tar tid är faktiskt att få det att torka, vi brer ut det på handdukar i solen.
 
 
Funkar i tvättmaskin också, men det tar längre tid. Vi använder snabbprogrammet på diskmaskinen, tar en knapp halvtimme.
 
 
 
 

Klättring på Spökberget

Ett annat favoritställe vi går till på loven är Spökberget - ett berg i närområdet. Ett högt berg i barnens ögon, men förståss inte så stort egentligen.
Vi går uppför "pulkabacken" och sen blir det betydligt brantare och vi får klättra upp. Det finns lite olika vägar att välja som är lite olika branta.
Väl uppe är det härlig utsikt där vi ser ända till skolan och stora delar av samhället.
 
 
Där uppe är det plan mark - nja, men "vanlig" skogsmark - och väldigt spännande: Träsket!
Träsket var extra spännande den här gången eftersom det varit så torrt att träsket faktiskt inte fanns - barnen undersökte med stor entusiasm allt som fanns där det normalt sett är vatten. Vi hittade jättebra "studsmossa" som vi hoppade på och andra spännande saker.
 
Förra året när vi jobbade med U hade vi Utevecka, där vi var ute hela eftermiddagarna på fritids hela veckan. Det året hade vi härligt vinterväder med några minusgrader och gott om snö.
(I år var det tråkigt grått slask när vi jobbade med U så det blev ingen utevecka)
Veckan avslutades med att vi klättrade upp på Spökberget för att se på Utsikten och äta vår Utflyktsmatsäck - ett riktigt äventyr!
 

Lata dagar på stranden

På fritids pysslar vi inte så mycket just nu, i stället har vi och barnen det som vi kallar SommarFritids.
Härliga sommarlovsdagar där vi tillsammans hittar på vad vi ska göra. Nu när vi inte är så många och har i stort sett hela dagarna på oss kan vi ju passa på att göra sånt som vi inte hinner/kan annars.
 
Att gå till stranden och leka och sola på arbetstid är guld värt toppen! Vi har verkligen tur som har en så härlig närmiljö.
 
 
Att bygga floder med vattenfall och delta - och dessutom båtar som ska fara fram i dessa farvatten - är också ett slags pyssel. Nästan alla barnen var engagerade och sprang med hinkar och spadar för att hjälpa till.
 
 
 

Hur låter grisar?

Vi är på väg på utflykt och går på på led på trottoaren.
En av pojkarna går och tjoar och låter och pojken framför tröttnar på allt oljud:
"Kan du inte vara tyst? Du låter ju som en gris som har brytit armen!"
 
Jag undrar hur han vet hur grisar som brutit armen låter...

Långtidsprojekt

Jag har ett projekt som har hållit på länge och nog kommer att hålla på ett bra tag till.
Kanske låter det inte som något för mig som gillar att sätta igång massor av nytt - men det här är verkligen ett jätteroligt projekt även om det tar tid.
 
 
Tygerna kommer från en familjs avlagda barnkläder och ska bli ett lapptäcke till föräldrarnas dubbelsäng.
Bland de avlagda kläderna fanns favoriter som måste vara med, några filtar som måste vara med och en hel del andra kläder som gärna fick vara med.
Än så länge är alla favoritkläder och filtar med, men det återstår många lappar att göra...
 
 
 

Hmm.. var ska jag börja?

Så här ser det ut i skåpet där jag förvarar mina tyger och garner...
Som ni ser är det inte bara massor av saker i skåpet utan även projekt på kö utanför skåpet (symaskinen står längre till höger).
 
 
Vet inte riktigt var jag ska börja...
Antingen sätter jag fart och syr massor nu när jag är lite ledig,
eller så organiserar och städar jag i skåpet först.
 
Risken jag tar om jag städar först är att det går som det gjorde häromdagen:
Jag letade efter en bit lakansväv som jag trodde att jag hade, jag hittade det inte men jag hittade ett annat roligt tyg - så nu har jag plötsligt ännu ett projekt på gång...

Linne till mig själv

Det är inte så ofta jag gör något till mig själv, men nu har det hänt.
Är mycket nöjd, det är första gången jag gör ett mönster helt själv. Oftast använder jag ett mönster jag redan har som jag kanske gör om lite, men den här gången har jag gjort ett helt själv.
Tyget kommer från en kasserad sjal, inte helt lätt att sy i men jag är nöjd.
 
 
Nu får vi bara hoppas på riktigt sommarväder så jag kan använda linnet!

Fyndade bomullsgarn

Jag gillar att sticka och virka i bomullsgarn, så när jag fyndar sånt garn på loppisar blir jag lite extra glad.
De här garnerna har jag köpt vid olika tillfällen.
 
 
Funderar lite vad det ska bli av detta, som vanligt är färgerna sig inte riktigt lika på foto mot hur det ser ut i verkligheten.
Alla garnerna är tunna, tunna - det mittersta är nästan som sytråd. Jag kommer att göra lite provlappar, med garnerna var för sig och kanske tillsammans.
 

Hur går det med projekten?

Jo tack, både bra och dåligt, känns som om jag inte har så mycket att visa just nu...
 
Slipover - är klar, har bara inte blivit av att lägga ut bilder och mönster - kommer snart...
Stickad babyväst - är nästan klar... Det var länge sen jag stickade något på så här smala stickor (stl 2!), men bilder och mönster kommer snart.
Stickat linne till mig själv - började väldigt entusiastiskt, men sen var jag inte så säker längre... Och nu är jag helt säker på att det inte blev bra - har repat upp och lagt undan garnet som nu väntar på att bli något annat.
Virkad babyfilt - håller på att virka massor av gula rutor. Kommer att ta tid, men jag har ju ingen brådska. Behöver nog minst 20 rutor till. Har hittat härlig gul flanell som jag tror blir bra att ha som baksida.
Stickad sjal - har börjat sticka på en sjal i blåmelerat sockgarn - provar, repar upp, provar igen, repar upp, o.s.v. Jag är ute i god tid, är tänkt som en present till bästa kollegan N som går i pension i höst.
Sommarlinne - håller på att sy ett sommarlinne som ett experiment, har nämligen gjort ett mönster själv efter ett favoritlinne. Vi får se hur det går.
Barnbyxor - har sytt ett par barnbyxor i ett fantastiskt loppis-fynd-tyg, men det kan jag tyvärr inte visa ännu. Kommer så fort jag får visa det...
Stora syprojektet - pågår fortfarande, kommer att pågå länge till tror jag... men det känns som om jag börjar närma mig. Ska bli roligt att visa när det är klart.
 
Hmmm, trodde att jag inte hade så mycket på gång, men det visar sig att jag hade fel.
Nyttigt att kolla vad man håller på med ibland, det får mig att vilja göra klart saker - men tyvärr också på att få börja på nya saker...

Skogen - världens bästa pyssel- och lek-plats

Häromdagen var vi i skogen med fritids.
När vi går till skogen brukar några ropa Hurra! medan andra pustar och stönar - men när vi väl kommer dit så tycker alla att det är jättekul och vill inte gå hem.
 
Vi går ofta till samma glänta och där finns det en koja som är under ständig om- och till-byggnad, barnen älskar att pyssla och inreda och leka där.
 
 
På vägen hem brukar vi bära med oss massor av fina saker att pyssla med hemma på fritids: vackra stenar, fina pinnar, blommor, kottar m.m.
En riktigt härlig eftermiddag!
 
 

Bokstaven F - Fönsterfärg

När mina barn var små var det väldigt populärt med fönsterfärg och de producerade dekorationer till våra fönster på löpande band.
På jobbet hittade vi lite fönsterfärg längst bak i ett skåp och det passade ju jättebra på bokstaven F.
 
 
Jag vet inte om det finns sådan här färg att köpa längre - alltså var jag tvungen att kolla, hittade det på Panduro.se men det finns säkert på fler ställen.
 
Barnen fick rita en teckning som mall, sedan la vi över plast (t.ex. plasstmapp eller OH-film) och så färglade de med fönsterfärgen.
Färgen kläms ut ur en tub, lättast är att göra konturer först med svart och sedan fylla i färg.
Det är viktigt att inte ta för lite färg för sedan ska teckningen torka och sedan lossas från plasten och sättas upp på ett fönster. Färgen blir inte helt torr utan känns fortfarande lite - ja, inte kletig, men lite plastig och otorr. Det är för att den ska kunna fästa på fönstret. Funkar också att sätta på andra släta ytor typ kylen, men de är vackrast i fönster när solen lyser in.
 
Det brukar ta några gånger innan man riktigt har fått kläm på hur mycket färg som behövs och hur man lättast klämmer ut den - men sen kan de hålla på hur länge som helst...
 
 

Bokstaven F - Fönster

När vi jobbade med F gjorde vi fönster.
På vår anslagstavla-vägg hjälptes vi åt att göra konturerna på två höghus (väldigt exotiskt för oss som bor på landet...) och sedan fick alla göra fönster att sätta på husen.
Vi hade skurit papper i lite lagom stora bitar och sen fick de rita hur de ville. Några gjorde sina rum hemma, andra hur de skulle vilja att det såg ut. Alla som ville fick ett litet skolfoto av sig själv så att de kunde sitta inne i sina rum och titta ut genom fönstret.
Efter att par dagar började det dyka upp Fåglar som flög utanför huset, Fallskärmshoppare på väg ner från Flygplanen ovanför husen. De är verkligen påhittiga våra barn!
 

Myggnät

Oftast när jag handarbetar gör jag det för att det är kul och förhoppningsvis kommer sakerna till användning.
Ibland är det tvärtom - jag eller någon annan behöver någonting och jag tillverkar.
Så var det den här gången, jag har sytt ett myggnät till altanen, så att vi kan ha altandörren vidöppen utan att bli uppätna av myggen som det plötsligt finns hur många som helst av.
 
 
Jag har använt mig av gardinerna Lill från Ikea. I paketet finns 2 stycken som jag sytt ihop. Myggnät är svårt att sy i, jag använvde trestegssicksack som jag tycker funkar bäst.
Rep genom kanalen som vi fäst strax under altantaket.
Gardintyngd på metervara i kanten nertill.
Taadaa!