Provlappspanik!

Igår var jag på Konsum och hämtade garnet som äntligen kommit! Idag på kvällen har jag stickat provlappar så stickorna glöder för att hinna klart...
Har äntligen kommit fram till att jag ska använda stickor nr 6 och då blir det 15 m x 22 v för att det ska bli 10x10 cm.
Inte en chans i världen att jag hinner tvätta och blocka till i morrn. Jag får lov att hoppas att det håller formen!

Bokstaven Ä - Ängel

På jobbet brukar vi inte göra så mycket julpyssel, vi har ju vårt bokstavspyssel - så vi försöker i stället att anpassa det så att det blir lite juligt.
 
Därför gör vi denna vecka Änglar av tårtpapper. Ängeln på bilden har jag gjort, barnens änglar är mycket finare men jag har ingen bild på någon av dem ännu.
 
 
Tårtpappret delade jag mitt på, ena halvan limmade jag ihop till klänningen. Av andra halvan klippte jag vingar som jag limmade på.
Satte fast en tråd längst upp i toppen och trädde på en träpärla som jag ritat ett ansikte på.
Jag är nöjd men barnen hävdar bestämt att det inte finns skalliga änglar...

Aaaah - lite KAL-panik

Inte minsta skymt av garnet jag beställt - aaaaahh!
Så jag har nu påbörjat plan B.
Det får bli en tråd grått blandgarn (mest ull) från Stoff & Stil (har dessutom ett nystan vitt, så jag kan dryga ut med en rand eller två någonstans)
Och en tråd blandfärgat blandgarn (även det mest ull) från Lidl. Det är det som har chans att räcka till min kofta. 
(Jo Lidl har faktiskt garn då och då, där kan man göra riktiga fynd. Det här garnet har jag stickat i tidigare fast i en annan färg - har gjort både barnkoftor och benvärmare.)
 
 
Trodde det skulle bli mer brunoranget (hur stavas det egentligen???) men det blev i stället mer gråmelerat.
Sååå långt från det jag hade planerat, men bra!
Har gjort provlapp efter provlapp men har till sist landat på stickor nr 7, vilket ger ett lagom tätt resultat.
16 m = 10 cm, hur många varv som blir 10 cm vet jag inte ännu....
10 varv = 5 cm men jag måste sticka lite längre för att kunna mäta på lite olika ställen.
 
Kommer inte att tvätta lappen. Tveksam om garnet kommer att räcka så jag törs inte "slösa" garn på en provlapp.
Tror att jag nu är redo för nästa steg. Spännande!

Garnfynd med mönster

När jag dök ner bland mina garner för att leta efter plan B till KAL-en hittade jag ett garnfynd jag helt glömt bort.
Ett härligt gammalt garnmönster med tillhörande garn!
 
 
Mönstret är för mössa, sockor, kofta och body - men det räcker inte garnet till. Vi får se vad det blir - men det får vänta till efter jul.... och kanske lite längre...

Stickat småvarmt

Jag har börjat sticka pulsvärmare från boken Sticka småvarmt som jag lånade på bibblan.
En ny teknik som var enkel att förstå men pillig att genomföra - men väl värt besväret, jag är såååå nöjd.
 
 
Det är så roligt att lära sig nya saker!

KAL - nytt uppdrag

Igår var det dags för ett nytt uppdrag i Sticka meras och Dödergöks KAL- och jag blev både besviken och lättad när jag läste.
Lättad när jag förstod precis vad jag skulle göra och hur - men besviken att inte kunna sätta igång eftersom garnet jag beställt inte kommit!!!!
Och sen lite lättad igen eftersom jag kommer hinna göra uppdraget om garnet kommer under veckan.
 
... sen infann sig paniken - vad gör jag om garnet inte kommer????????
 
Jag har nu dykt ner bland mitt befintliga garn för att försöka ordna en plan B...
 

Hurra för bibblan!

När barnen var små var vi ofta på biblioteket men nu blir det inte så ofta. Igår fick jag ett infall och gick dit - och hittade verkliga fynd.
 
 
Än så länge har jag bara bläddrat men jag gillar båda skarpt, det surrar i huvudet av alla idéer på saker jag vill göra ...
 
 
 

Årets tomte - "Mönster"

Han är klar. Årets tomte!
Nu behöver han bara några bröder, det blir nog lillebröder för han blev ganska stor (38 cm).
 
 
Jag använde ullgarn som passar till virknål 4 och gjorde ungefär så här:
 
Börja med "hudfärg": 6 fm runt magic ring. Hela tomten virkas i fm. Öka 6 m per varv tills du har 72 m. Virka 15 varv. Byt färg.
Virka 4 v. Minska 4 m jämnt fördelat på ett varv var 4e varv tills du har 4 m kvar. Ta av garnet och fäst.

När du kommit en bit upp på luvan är det läge att sy på ögon, mustasch och skägg. Jag har använt knappar till ögon men det går så klart bra att brodera i stället. Mustaschen har jag virkat på fri hand, skägget är fastknutna garnstumpar.
I botten på tomtan har jag lag ca 2 dl ris i en plastpåse. Sen har jag fyllt på vadd allt eftersom.
 
Lycka till!

Garnfynd

Jag har ett tendens att ställa undan saker på jättebra ställen, ibland så bra att jag vet vad jag ställt var och ibland så bra att jag inte hittar det förrns mycket senare.
 
 
Häromdagen hittade jag en hel låda som jag av någon anledning ställt på ett helt oförutsägbart ställe - full med garn!
En hål låda garn som jag helt glömt bort, det var verkligen en glad överraskning: Idéer börjar genast ploppa fram i hjärnan...
 

Höpåsar igen

Senaste tiden har jag mest visar saker jag (eller rättare sagt vi) gjort på jobbet - men jag har så klart pysslat här hemma också.
Det är bara det att det närmar sig jul och jag kan inte visa allt, men lite grann.
Jag har t.ex. gjort höpåsar. Först sydde jag "namnskyltar" av kapellväv och lakansväv.
 
 
Sedan sydde jag fast namnskyltarna på höpåsarna (som jag köpt på Hööks). Höpåsar utsätts för ganska hårt slitage och dessutom väder och vind. Så jag sydde plast över namnskyltarna (plast som används som fönster i kapell).
 
 
Färdigt!

Torgvantar

Min lilla pappa känner sig ibland lite gammal - vilket jag tykcer är helt OK att göra när man snart fyller 77. Framförallt fryser han ofta om händerna, särskilt när han sitter vid datorn. Han har tidigare beställt torgvantar av mig så jag tänkte att fler par vore en bra julklapp.
 
 
Jag har stickat dem i ett supermjukt merino-ull-garn jag fyndat på Kyrkans 2nd Hand. Mönster hittade jag hos Drops, där finns det alltid mönster för allt man har lust att sticka.
Mönster kan jag göra själv, men hos Drops finns det hur mycket mönster som helst och då är det enklare att använde ett av deras mönster och sen ändra lite om man tycker det behövs.
 

KAL - garn och modell

Del 1 av KALen är att förbereda sig, välja garn och göra en skiss. Jag vet hur jag vill att min kofta ska se ut - rund hals (inte tajt), tajt över bysten och sedan lite A-linje formad, långa muddar på ärmarna möjligen med hål för tummarna, ingen resår nertill men kanske en spetskant?
 
 
Garn... Helst skulle jag vilja använda något jag redan har men jag har inte tillräckligt mycket av något. Möjligen har jag tillräckligt av ett tunt, tunt ullgarn men så tänker jag att hur i all sin dar ska jag hinna med att sticka en kofta på smala stickor samtidigt som jag jag gör ett gäng julklappar?!
Det blev till att beställa ett grövre garn, hoppas det kommer i tid!
 

Bokstaven D - Drömfångare

Nu när vi jobbar med bokstaven D gör vi Drömfångare. Tillsammans har vi tittar på vackra bilder på nätet och sedan satte vi igång.
Vi gick ut på gården och plockade björkris - jag har läst mig till att björk ska vara bäst och dessutom har vi flera björkar precis utanför fritids.
 
 
Vi har gjort "ringar" av björkris som vi slutit med lite ståltråd. "Ringen" har vi klätt med plastband, jag tycker nog att det blivit bättre med mattrasor - men man tager vad man haver.
Bomullsgarn i olika färger har vi använt till "nätet" som vi dekorerat med pärlor och fjädrar.
Barnen har verkligen tagit till sig det här projektet och många har velat göra drömfångare till både sig själva och syskon. Det har också blivit många bra samtal kring drömmar.
Hoppas att jag snart kan visa upp några färdiga drömfångare!

Årets tomte

Varje jul gör jag en tomte och ger bort - eller rättare sagt en modell av tomte men flera stycken.
 
 
Här ser ni Sten, han var den första "Årets tomte" för några (2?) år sedan.
I år kommer tomte att se annorlunda ut, jag har en bild i huvudet hur jag vill ha att den ska se ut - vi får se om jag lyckas.
 
 
Så här ser det ut än så länge...
Garnet är ullgarn fyndat på Kyrkans 2nd Hand. Ganska strävt så jag var inte riktigt sugen att använda det till kläder. Tror det är bra tomtegarn.

Min första KAL

Jag ska vara med på en KAL för första gången!
KAL betyder knit-a-long och är som en följetong där ett gäng människor stickar samma sak enligt instruktioner. Ibland vet de som stickar inte vad det ska bli, men nu vet vi att det ska bli en kofta som stickas uppifrån och ner enligt våra egna mått.
Idag släpps första avsnitttet - det ska bli roligt!
 
Här hittar du Sticka meras och Dödergöks KAL om du också vill vara med.
 
 
 
 

Virkade amplar - del 2

För ett  tag sedan gjorde jag amplar av PET-flaskor - nu har vi planterat i dom!
 

Aktivitetsdag - ritning

Ungefär en gång i månaden ordnar vi aktivitetsdag på gården när alla fritidsbarn är med. Alla avdelningar ordnar minst en station var, senaste gången ordnade vi en ritlek.
 
 
Barnen satt med ryggarna mot varandra, ett barn fick ett kort med ett ord på. Det gällde att beskriva för kompisen hur den skulle rita utan att säga ordet och utan att berätta hur det skulle användas.
 
Först var barnen frustrerade när det var svårt att få kompisen att rita rätt - men efter en stund kom de faktiskt på att det var minst lika roligt, faktiskt roligare, när det blev fel!
För många är det väldigt nyttigt att lära sig att det inte alltid behöver bli rätt...

Läsa är kul!

En av sakerna som är så roligt med att jobba med ettor är att få följa med på deras läsutveckling. Ungefär kring höstlovet brukar våra bokstavsspel bli roliga och då är "A-Ö Familjens ordjakt" ett av de roligaste - tycker både vi och barnen!
 
 
En del av korten är lite för svåra men då brukar vi hitta på egna.
 

Bokstaven T - Tvärtom-Torsdag

Ibland är det svårt att få barnen att prova nya lekar och "nya" kompisar - det är lätt hänt att dom "fastnar" i aktiviteter dom är vana vid.
Alltså ordnade vi Tvärtom-Torsdag!
 
 
Barnen var med och kom med förslag om hur och vad vi skulle göra. Det enda vi vuxna bestämde var att de måste prova leka nåt de inte brukar leka, gärna tillsammans med någon de vanligtvis inte leker med.
De flesta barnen tyckte det var kul, några tyckte det var lite jobbigt och några gick all-in! Spelade spel med en "ny" kompis och ställde in spelet uppochner, vände tröjan bakochfram och satt tvärtom vid mellis!

Kartonghus

När barnen får skapa fritt i ateljén på jobbet kan det bli allt möjligt. Just nu är det hus på gång, det blir ofta så att om en av de börjar med något så hänger några andra på.
Det är otroligt vilken fantasi barnen har, dessutom är de väldigt bra på att bygga. Vissst material finns alltid framme - t.ex. färg, kartong, tyg, pennor, papper, tapeter, toarullar, silkespapper och garn.
 
Vi har en liten limpistol för barn där limmet inte blir så varmt som de får använda själva, det gör att det blir enkelt för dem att pysssla.
 
 

Restgarnskofta

Jag har alltid massor av garn hemma men sällan så det räcker till hela projekt. Restgarnerna är sällan av samma eller ens liknande sort.
Men sparas det länge nog så kan det bli hela projekt, även om det inte är så stort.
 
 
Den här koftan har varit klar ett tag men jag lyckades tappa bort knapparna jag köpt.... härom dagen köpte jag nya likadana knappar så att den äntligen kunde bli klar.
Koftan är stickad uppifrån och ner med en t-tröja som mall.
Mycket nöjd!