Snöflingor

Nu när jul närmar sig har vi inte bara bokstavspyssel på jobbet utan också julpyssel. Vi pärlar snöflingor!
Inga färdiga mallar. Barnen skapar själva. Varje snöflinga blir unik. Precis som i naturen.

Mjuka julvantar

Idag ska vi gå bort på glöggmingel - en tradition på första advent. Gå-bort-presenten är klar:
Mjuka, julröda halvvantar till pappa i ett alpacka-silkes-garn. Nu när han närmar sig 80 tycker han att det blir kallt om händerna när han sitter vid datorn. Var först tänkt som julklapp men jag tycker att han behöver dom redan nu. Stickade på fri hand så att de blir lagom för stora för mig, då kommer de att passa honom.

Är nöden uppfinningens moder?

Ja, många gånger tror jag att det är så - i alla fall hemma hos oss. Senaste "nöden" är kylan som plötsligt slog till hos oss. Jag tänker varje år att jag inte ska låta mig överraskas av kylan, vet ju att den förr eller senare kommer - men än så länge har jag inte lärt mig detta.
"Nöden" har denna gång fått oss att uppfinna isolerad vattenförsörjning till hästen. En halvpall, två pallkragar, lite frigolit, en värmekabel och lite annat smått och gott håller nu på att monteras ihop till något funktionellt. Kul att "pyssla" med - för mig - ovanligt material!

Nyinflyttad

En liten liten tomte har flyttat in i adventsljusstaken jag håller på att göra i ordning. (Hen är inte så liten som du kanske tror, det är blockljus)
Virkad på fri hand i bomullsgarn. Tomten är ju - som alla vet - ett flockdjur, är sugen på att göra fler!

Gamla yllefiltar får nytt liv

När vi rensade ut på landet i våras hittade vi ett gäng gamla yllefiltar. Slitna i kanterna, blekta och unkna. Givetvis tvättade jag dem och sparade dem för något framtida projekt. Nu har 2 av dem fått nytt liv! De har blivit skrittäcken till hästarna.
Enkelt var det, vi klippte ut hålet för sadel & ryttare med ett gammalt täcke som mått och klippte upp längst fram. Sicksack runt alla klippta kanter och ett knäppe längst fram (med täcket lite omlott och knäppet lite på sidan så att det inte hamnar mitt på manken).
Passar utmärkt både på D-ponnyn och på hästen. Har 3 eller 4 filtar kvar. Undrar vad jag ska göra av dem?

På stickorna jus nu - del 2

Jag har aldrig bara ett projekt på gång. Hhar alldeles för mycket idéer för det - och för lite tålamod för att inte sätta igång genast. Det är inte alla ídéer som går att genomföra så jag repar upp en hel del också.
Mjukt mjukt garn i alpacka-silke är det en julklappsstickning. "Riktiga" bilder kommer så småningom.

På virknålen just nu

Virkning är bra ta-med-sig-hantverk, både på bussen och hem till andra. Kan inte sitta still utan att händerna jobbar.... Just nu virkar jag monster i olika färger och former.
De kommer så småningom hamna på mössor, tröjor och liknande.

På stickorna just nu

Just nu stickar jag på en barntröja i tunt bomullsgarn (från Kyrkans 2nd Hand). Tunna stickor + 2 1/2 - så det tar tid, men det gör inget jag gillar att sticka på tunna stickor. Gillar inte när stickningen eller det färdiga plagget blir för tjockt.
Stickar uppifrån och ner och gör ärmarna före bålen. Hur jag gör bålen beror på vad garnet räcker till.

Bokstaven T - Trollskog

Våra fina troll behöver så klart någonstans att bo - alltså skapar vi en trollskog.
Nu återstår problemet hur vi ska hänga upp (?) trollen....

Bokstaven T - Trolldeg

Nu är det bokstaven T och vi har gjort trolldeg. Vad gör vi då av den? Troll så klart.
Barnens uppfattning om hur troll ser ut är väldigt skiftande. Hur svenskt det är med troll? Funderar över detta efter att jag fått förklara för flera av våra utlandsfödda barn vad troll är.
Finare och finare blir de med färg, hår, skägg m.m.

Personligt paraply

Äldsta dottern bor i Tokyo. Där är paraplyer en förbrukningsvara som används ofta - mot regn, snö och sol. "Alla" har likadana som köpts billigt på närmsta affär när behovet uppstår. Men nu har hon ett personligt!
Virkade en lång tub i bomullsgarn som jag trädde på handtaget och knöt åt precis ovanför handtaget. Lite pilligt att fästa utan att det var i vägen för "låset". Både jag och hon är nöjda!

Dags för en sjal?

Är sugen på att göra nåt med LoveKnots igen. Skulle vilja göra en sjal men har inget lämpligt garn.
Måste nog köpa mera garn...

Höstlovet - Internationella nalledagen

På höstlovet infaller alltid internationella nalledagen - det brukar vi fira på fritids!
Alla barn som vill tar med sig en nalle (eller ett annat gosedjur). Nallarna är med oss hela dagen, äter lunch, leker ute, äter mellis, leker inne osv. Vi ordnar också särskilda aktiviteter beroende på nallarnas (och ägarnas) intressen. Det här lovet har vi bland annat haft nalle-disco! Jag älskar att barnen tar med sig sina nallar som ofta är en av deras käraste ägodelar. I samlingen får den som vill visa upp sin nalle och berätta lite om den. Först brukar jag berätta om min gosedjursråtta som fortfarande bor i mitt sovrum, men i år berättade vår vikarie (min yngsta dotter) om Gosenallen som hon fortfarande sover med. Det sätter tonen och sen brukar de flesta vilja berätta. Självklart finns det ett gäng fritids-nallar att låna om någon glömt att ta med sig.

Resestickning

Jag ska ut på resa. Brukar sällan ha resfeber, det enda jag brukar oroa mig för är vilket handarbete jag ska ha med mig. Rättare sagt vilka, ett räcker ju inte även om resan är kort.
Den här gången tar jag med mig en stickning i tunt bomullsgarn (stickor 2 1/2). Rundstickor har större chans att klara säkerhetskontrollen. Tunt garn tar längre tid, även om det ska bli ett barnplagg (tror inte garnet räcker till mer). Har dessutom packat lite bomullsgarner och en virknål, en vet ju aldrig hur mycket tid det blir till handarbete.