Gose-monster-mönster

Här kommer nu mitt fjärde monster! Tror inte det blir några fler, restgarnerna är nästan slut....
 
 
VIRKAT MONSTER
Garn: Tjockt bomullsgarn, jag använde restgarner så jag det var lite blandade sorter. 50-100 g Stickfasthet: 20 m = 10 cm med virknål 4 Storlek: Monstret på bilden är ca 29 cm högt Eftersom mönstret anger antal maskor och antal varv (istället för mått i cm) går det bra att använda vilket garn (och virkfasthet) som helst. Monstret blir bara större eller mindre.
Virka gärna med en virknål som är att halvt nummer för liten så att det blir fast och bra – barnleksaker behöver vara tåliga. Jag gillar bomullsgarn till barnsaker, det tål ju att tvättas ordentligt.
Mönstret följer inte alltid varv, ibland minskas eller ökas det längre än ett varv.
 
Gör så här:
Börja med att virka benen: Virka 6 fm runt magic ring.
Virka 2 fm i varje maska tills du har 12 m.
Virka nu *1 fm, 2 fm i nästa m*. Upprepa *-* tills du har 20 m.
Virka 2 varv från detta ställe, alltså 40 m.
Dags att minska: Virka *2 m tills, 1 fm*. Upprepa *-* tills du har 12 m.
Nu återstår bara att virka fm runt tills benet är klart. Efter 2 varv bytte jag färg. När benet är totalt 30 varv: Ta av garnet och fäst. Virka minst ett till ben.
 
(Vem vet hur monster ser ut? De kanske har fler än två ben?)
 
Dags att virka armarna:
Virka 6 fm runt magic ring.
Virka 2 fm i varje maska tills du har 12 m.
Virka nu *1 fm, 2 fm i nästa m*. Upprepa *-* tills du har 18 m.
Virka 2 varv från detta ställe, alltså 36 m.
Dags att minska: Virka *2 m tills, 1 fm*. Upprepa *-* tills du har 10 m.
Nu återstår bara att virka fm runt tills armen är klar. Efter 2 varv bytte jag färg.
När armen är totalt 24 varv: Ta av garnet och fäst.
 
Virka minst en arm till.
Fyll armarna och benen med vadd. Ordentligt med vadd behövs, packa hellre för hårt än för löst. Det behövs, det kommer att sjunka ihop när monstret leks me.
 
Virka också minst 2 ögon: 6 fm runt magic ring, 2 fm i varje m tills du har 12 m. Ta av garnet och fäst.
Virka också en mun: Virka 8 lm. Vänd och virka fm, 2 m i förstsa m, 2 m i sista, annars 1 i varje. Ta av garnet och fäst.
 
Dags att virka kroppen:
Virka 14 lm. Nu är det dags att vänd och virka fm OCH virka fast benen. Vik ett ben så att det blir platt överst vid öppning (öppningen kommer att virkas ihop när du virkar fast benet). I andra m från nålen stick virknålen genom de två yttersta maskorna på benet (alltså en på ”framsidan” och en på ”baksidan”) OCH genom en lm-båge, gör en vanlig fm. Gör så i totalt 6 fm så att hela benet virkats fast. Virka en vanlig fm och virka sedan fast det andra benet.
 
 
Vrid nu arbetet och virka fm på andra sidan av lm. Fortsätt sedan att virka fm runt, runt. Öka en m i var sida tills du har 30 m.
När du virkat totalt 12 varv är det dags att virka fast armarna på samma sätt som benen. Armarna virkas fast över 5 m i varje sida. Fortsätt med fm runt.
När du virkat 16 v sedan du satte fast armarna är det dags att sy på ögon och mun. Obs! Ta inte av garnet, du ska virka ihop huvudet senare. Se till att du slutar på ena sidan så att det går att virka ihop toppen senare så att det blir samma fram- och baksida som tidigare.
 
Sy på ögon och mun, eller brodera dit det. (Återigen – vem vet hur många ögon ett monster har?) Fyll kroppen med vadd och virka ihop. Ta av garnet och fäst.
 
Om du följer detta mönster bör ditt monster se ut ungefär som mitt. Jag har gjort flera som är lite olika.
Tänker att monster är som folk är mest, ganska olika och lika varandra. Fast kanske med fler eller färre armar, ben och ögon.
LYCKA TILL!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback