Bokstav E - Energi

Det är nu tredje året jag och kollega N jobbar med år 1 och följer bokstavsarbetet så vi har hunnit prova lite olika aktiviteter på de olika bokstäverna.
Många aktiviteter går ju dessutom att döpa om och på så sätt passa in någon annanstans...
När vi kom till E valde vi att jobba med Energi, det gjorde vi förra året och det var väldigt lyckat.
 
Vi har pratat med barnen om vad energi är och var det kommer i från. De barn som vill har fått ta med sig en leksak som drivs med energi på något sätt - och de ska vara någon annan energi än nätsladd: batteri, generator, dynamo etc. Barnen har fått presentera leksaken för kamraterna och berätta om den.
 
Självklart har vi också pratat om var vi och barnen får vår energi ifrån och hur viktigt det är att äta ordentligt så att vi orkar leka mycket!
 
Som pyssel har vi gjort vindsnurror.
Här finns en bra beskrivning av hur man gör: 
http://www.ungafakta.se/pyssel/skapa/vindsnurra/
 
Först har barnen fått leta reda på en pinne, några har haft med sig, andra har hittat på gården och med några barn har vi gått ut i skogen och letat.
 
 
Det svåraste har varit att få fast snurran på pinnen, knappnål eller häftstift som beskrivningen föreslår har inte funkat så bra, det har inte snurrat ordentligt.
Vi har i stället använt smal spik med stort huvud och nabbi-pärlor. Trä på pärla + snurra + pärla på spiken och sätt fast på pinnen. Pärlorna gör att det snurrar lättare (och blir snyggare!).
(Nackdelen har varit att barnen inte har kunnat spika fast det på pinnen själva, utan det har vi vuxna fått göra. Vi vill gärna att barnen ska göra allt själva...)
 
Gården blev full av glada barn som sprang runt med färgglada snurror!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback